Lees hier meer informatie over het EK voetbal 2024

De licentie

Met de Videma licentie regel je snel en eenvoudig toestemming voor het zakelijk vertonen van tv-programma’s.

Waarom heb ik toestemming nodig?

Een tv-serie of -programma is de uitkomst van een creatief proces. De auteursrechthebbenden (producenten en omroepen) steken daar veel energie en geld in en zijn trots op hun producties. De rechten die zij hebben door het maken van tv-programma’s, zijn voor hen een belangrijke bron van inkomsten.

Daarom heb je in jouw café, hotel, zorginstelling of bijvoorbeeld sportclub toestemming nodig om die tv-programma’s te vertonen. Het is voor jou bijna onmogelijk om van elk tv-programma de rechthebbende(n) te achterhalen. Om dit sneller en makkelijker te maken, hebben de rechthebbenden Videma opgericht om een compleet tv-pakket aan te bieden met een kant-en-klare licentie. Met de Videma licentie regel je in één keer de auteursrechtelijke toestemming om tv-programma’s van de meeste Nederlandse publieke en commerciële zenders aan derden te vertonen. 

Doorgifte en groepsvertoning

Met de licentie van Videma heb je toestemming voor de doorgifte en/of groepsvertoning van tv-programma’s. Onder doorgifte valt bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van tv-programma’s op een tv in een hotelkamer of op kamers van cliënten binnen een zorginstelling. Groepsvertoning is de openbaarmaking van tv-programma’s aan een groep mensen. Voorbeelden hiervan zijn de vertoning in een café of de horecaruimte in een recreatiepark.

Wat gebeurt er met de door jou betaalde vergoeding?

De door jou betaalde vergoeding wordt als royalty uitbetaald aan de omroepen en producenten van de vertoonde programma’s. De uitkering van royalty’s gebeurt volgens de bepalingen in het repartitiereglement. In de praktijk is de verdeling een veelomvattend proces, waarbij voor elke uitzending een programma-aandeel moet worden berekend. Bij de verdeling wordt rekening gehouden met objectieve criteria zoals de duur van de uitzending en het aantal kijkers.

Contact

Wijzigen en opzeggen
Als licentiehouder ben je zelf verantwoordelijk om wijzigingen door te geven aan Videma. Dit kunnen inhoudelijke wijzigingen van de licentie zijn, zoals het verhogen van het aantal tv’s, maar ook adreswijzigingen vallen hieronder.

De licentie gaat in op de 1ste dag van de maand waarin je begint met vertonen en is in het 1ste kalenderjaar niet opzegbaar. Daarna is de licentie per kalendermaand opzegbaar, met één maand opzegtermijn.

In onze licentievoorwaarden vind je meer informatie over het wijzigen en opzeggen van je licentie. 

Vulpen

Verzamelfactuur

Heb je ook licenties bij Buma, Sena of Reprorecht? Dan is het mogelijk om een verzamelfactuur te ontvangen voor deze organisaties én Videma. Om hiervan gebruik te maken, kun je je aanmelden via MijnLicentie. Meld je voor 1 december aan om in het daaropvolgende jaar een verzamelfactuur te ontvangen.

NPO1
NPO2
NPO3
RTL4
RTL5
RTL7
RTL8
RTLZ
SBS6
SBS9
NET5
Veronica
DisneyXD
StarChannel
Nickelodeon
MTV
Comedey Central
DiscoveryChannel
TLC

Veelgestelde vragen

Ik betaal al aan Buma en/of Sena, is dat niet hetzelfde als Videma?

Nee. Buma en Sena verlenen licenties om muziek af te spelen in bijvoorbeeld een winkel of café. Videma verleent licenties voor het vertonen van tv-programma’s.

Kan Videma een licentie weigeren of intrekken?

Ja, dat kan wanneer er niet voldaan wordt aan de licentievoorwaarden. Als we de licentie weigeren of intrekken, leggen we dat schriftelijk uit.

 

Hoe kan ik mijn licentie opzeggen?

Je kan je licentie beëindigen door een aangetekende brief te sturen naar Videma. Let op: je licentie is het eerste kalenderjaar niet opzegbaar. Na dat jaar heb je een opzegtermijn van 1 maand.

Postadres:
Stichting Videma
Papland 19e
4206 CK Gorinchem

Naar alle veelgestelde vragen