Het EK voetbal staat weer voor de deur. Ga je één of meerdere wedstrijden vertonen? Bekijk dan hier welke licentie je nodig hebt!

Tarieven - Onderwijs MBO/HBO

Ter ontspanning en amusement tv-programma’s vertonen binnen jouw onderwijsinstelling? Dan heb je een licentie van Videma nodig.

Tv-programma’s kunnen je lesprogramma verrijken. Denk bijvoorbeeld aan documentaires, het nieuws of educatieve shows. Wil je als onderwijsinstelling tv-programma’s in het kader van amusement of ontspanning vertonen? Dan heb je auteursrechtelijke toestemming nodig. Met de licentie van Videma, regel je deze toestemming in één keer voor het vertonen van tv-programma's van 19 verschillende zenders.

Waar is deze licentie van toepassing?

 • People Man Graduate

  MBO en HBO instellingen

  Vertoon je tv-programma's binnen je onderwijsinstelling? Dan heb je onze licentie nodig. De licentie is altijd geldig voor alle locaties binnen je onderwijsinstelling.

 • Screen

  Overige vertoningen

  Tv-programma’s vertonen op een digibord of terugkijken via bijvoorbeeld Uitzending Gemist? Daarvoor is deze licentie ook van toepassing.

 • Book Edit

  Onderwijsprogramma

  Vertoning in onderwijsinstellingen is niet licentieplichtig als het onderdeel is van het onderwijsprogramma (conform artikel 12, lid 5 van de Auteurswet). Voorwaarde is wel dat je dit hebt vastgelegd in het leerplan.

Tarieven 2024

In overleg met MBO Raad en Vereniging Hogescholen is een speciale regeling voor het vertonen van tv-programma’s tot stand gekomen. De licentie wordt gebaseerd op het aantal gewogen studenten (gebaseerd op de T-2- systematiek) dat wij voor jouw instelling van de MBO Raad of Vereniging Hogescholen hebben ontvangen.

Je betaalt jaarlijks een vast bedrag per gewogen leerling. Daarmee kun je een jaar lang onbeperkt tv-programma’s vertonen.

  Bruto Netto
Per gewogen leerling € 0,10 € 0,07
 • Tarieven zijn op jaarbasis en excl. btw.
 • De netto vergoeding bevat een korting van 33,3% en geldt bij aanmelding uit eigen beweging of binnen een door Videma gestelde reactieperiode en blijft alleen behouden als je de factuur op tijd aan ons betaalt.
 • Op de licentie zijn de licentievoorwaarden van toepassing.
Snel & eenvoudig geregeld

Snel & eenvoudig geregeld

Korting voor leden van brancheorganisaties

Korting voor leden van brancheorganisaties

Lid van Voi©e

Lid van Voi©e

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen in jouw doelgroep.

Zijn scholen niet vrijgesteld van een auteursrechtelijke vergoeding?

Vertoon je tv-programma’s als onderdeel van het onderwijsprogramma? Dan geldt er een vrijstelling. Als je tv-programma’s vertoont voor amusement en ontspanning, dan geldt de vrijstelling niet en heb je een licentie nodig.

Zie voor meer informatie de speciale onderwijsportal Auteursrecht & onderwijs.

Welke tv-programma’s kan ik vertonen met de licentie van Videma?

Met de licentie van Videma krijg je auteursrechtelijke toestemming voor de doorgifte en groepsvertoning van alle tv-programma’s die worden uitgezonden op de kanalen: NPO 1, NPO 2, NPO 3 (en de digitale kanalen van de Nederlandse Publieke Omroep), RTL4, RTL5, RTL7, RTL8, RTLZ, SBS6, SBS9, NET5, Veronica, Disney XD, STAR Channel, Nickelodeon, MTV, Comedy Central, Discovery Channel en TLC. 

Let op: Tv-programma’s die worden uitgezonden op betaalzenders (zoals ESPN, Viaplay en Ziggo Sport) vallen niet onder de licentie van Videma.

Hoe wordt de opgave voor mijn instelling aan Videma gedaan?

De factuur die je als MBO of HBO instelling ontvangt baseren wij op de gegevens die we ontvangen van de MBO Raad of Vereniging Hogescholen. Heb je vragen over de opgave? Neem dan contact op met de MBO Raad of Vereniging Hogescholen.

Naar alle veelgestelde vragen