Lees hier meer informatie over het EK voetbal 2024

Tarieven - Onderwijs PO/VO

Ter ontspanning en amusement tv-programma’s vertonen binnen jouw school? Dat kan met de licentie van Videma.

Wil je als school variatie in de lessen aanbrengen? Met het vertonen van documentaires of actualiteiten blijven de lessen uitdagend. Onze licentie geeft je auteursrechtelijke toestemming om alle tv-programma’s van de belangrijkste Nederlandse publieke en commerciële zenders te vertonen.

Waar is deze licentie van toepassing?

 • School Bag

  Primair en voortgezet onderwijs

  Voor het primair en voortgezet onderwijs is deze licentie van toepassing.

 • Screen

  Overige vertoningen

  Tv-programma’s vertonen op een digibord of terugkijken via bijvoorbeeld Uitzending Gemist? Ook dan is deze licentie van toepassing.

 • Book Edit

  Onderwijsprogramma

  Vertoning in scholen is niet licentieplichtig als het onderdeel is van het onderwijsprogramma (conform artikel 12, lid 5 van de Auteurswet). Dit moet wel vastgelegd zijn in het leerplan.

Tarieven 2024

Voor het primair en voortgezet onderwijs is, in overleg met de PO Raad en VO Raad, een speciale regeling voor het vertonen van tv-programma’s tot stand gekomen. Deze regeling is geldig voor alle scholen die tv-programma’s buiten het onderwijsprogramma vertonen.

Voor de licentie betaal je jaarlijks een vast bedrag. Daarmee kun je een jaar lang onbeperkt tv-programma’s vertonen.

  Bruto Netto
Per locatie € 88,56 € 59,07
 • Tarieven zijn op jaarbasis en excl. btw.
 • De netto vergoeding bevat een korting van 33,3% en geldt bij aanmelding uit eigen beweging of binnen een door Videma gestelde reactieperiode en blijft alleen behouden als je de factuur op tijd aan ons betaalt.
 • Op de licentie zijn de licentievoorwaarden van toepassing.
Snel & eenvoudig geregeld

Snel & eenvoudig geregeld

Korting voor leden van brancheorganisaties

Korting voor leden van brancheorganisaties

Lid van Voi©e

Lid van Voi©e

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen in jouw doelgroep.

Zijn scholen niet vrijgesteld van een auteursrechtelijke vergoeding?

Vertoon je tv-programma’s als onderdeel van het onderwijsprogramma? Dan geldt er een vrijstelling. Als je tv-programma’s vertoont voor amusement en ontspanning, dan geldt de vrijstelling niet en heb je een licentie nodig.

Zie voor meer informatie de speciale onderwijsportal Auteursrecht & onderwijs.

Ik betaal al aan Buma en/of Sena, is dat niet hetzelfde als Videma?

Nee. Buma en Sena verlenen licenties om muziek af te spelen in bijvoorbeeld een winkel of café. Videma verleent licenties voor het vertonen van tv-programma’s.

Welke tv-programma’s kan ik vertonen met de licentie van Videma?

Met de licentie van Videma krijg je auteursrechtelijke toestemming voor de doorgifte en groepsvertoning van alle tv-programma’s die worden uitgezonden op de kanalen: NPO 1, NPO 2, NPO 3 (en de digitale kanalen van de Nederlandse Publieke Omroep), RTL4, RTL5, RTL7, RTL8, RTLZ, SBS6, SBS9, NET5, Veronica, Disney XD, STAR Channel, Nickelodeon, MTV, Comedy Central, Discovery Channel en TLC. 

Let op: Tv-programma’s die worden uitgezonden op betaalzenders (zoals ESPN, Viaplay en Ziggo Sport) vallen niet onder de licentie van Videma.

Naar alle veelgestelde vragen