Zenders Videma-licentie

Videma geeft toestemming voor het zakelijk gebruik van alle programma's die worden uitgezonden via de belangrijkste landelijke publieke en commerciële omroepen.

Het betreft toestemming voor doorgifte en groepsvertoning van alle programma's die worden uitgezonden op de kanalen: NPO 1, NPO 2, NPO 3 (en de digitale kanalen van de Nederlandse Publieke Omroep), RTL4, RTL5, RTL7, RTL8, RTLZ, SBS6, SBS9, NET5, Veronica, Disney XD, FOX, Nickelodeon, MTV, Comedy Central, Discovery Channel en TLC. De rechten op deze programma's berusten bij omroepen (voor zover zij zelf eigenaar zijn van de programma's die ze uitzenden) en producenten.

Videma streeft ernaar met alle hiervoor genoemde rechthebbenden een aansluitingsovereenkomst aan te gaan. In een aantal gevallen is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat Videma over onvoldoende informatie beschikt om de betreffende rechthebbenden te identificeren. Daarnaast komt het in een enkel geval voor dat een rechthebbende er bewust voor kiest om geen aansluitingsovereenkomst aan te gaan. Met ingang van 2021 hebben Universal Studios Limited, Sony Pictures Entertainment Inc., Paramount Pictures International Limited en Warner Bros. Entertainment Inc. ervoor gekozen geen aansluitingsovereenkomst Groepsvertoning met Videma aan te gaan.

De hierboven genoemde zenders hebben in de consumentenmarkt een marktaandeel van ruim 85%. Bij belangrijke sportevenementen (die bij uitstek voor zakelijke vertoning in aanmerking komen) ligt dat aandeel zelfs hoger.

Op jaarbasis biedt de Videma licentie toestemming voor 140.000 uitzendingen, verdeeld over 5.500 verschillende programmatitels, afkomstig van 4.500 rechthebbenden.

Let op: Videma vertegenwoordigt geen betaalkanalen zoals ESPN, Viaplay en Ziggo Sport.